VATA HUID OF VATA CONSTITUTIE?

Er is een groot verschil in een VATA HUID en een VATA CONSTITUTIE, net zoals er in onze constitutie de 3 dosha’s of energiën Vata (beweging) -Pitta (transformatie) en Kapha (stabiliteit) voor komen zo ook in onze huid.

Maar wanneer er veel van deze dosha in de huid aanwezig is dan spreken we over een Vata huid.


Wanneer je veel Vata (lucht/ether) kenmerken in je huid hebt dan heb je eerder een dunnere huid, er is weinig bindweefsel (dit kun je even meten dmv een knijptest in de wangen) dus er is weinig aanmaak van collageen en elastine => dus je huid gaat sneller verouderen en mimiekslijntjes of op latere leeftijd diepere rimpels krijgen dan iemand met wat meer Pitta of Kapha kenmerken in de huid.

Op het voorhoofd, rond de ogen en op de decolleté heeft iedereen een Vata huid, dit zijn trouwens ook de gebieden die het snelste rimpeltjes krijgen.


Een dunne huid heeft ook fijnere poriën, dus hebben de producten waar we een Vata huid mee gaan verzorgen, een kleinere molecule structuur nodig om dieper in de onderste huidlagen te geraken.


Een drogere huid is ook een kenmerk van een vata huid dus ook hier weer meer voedende en volle plantenoliën zijn het beste om te gebruiken, denk maar aan sesamolie of avocado.


Bij een droge huid, kunnen er ook schilfers zijn, dode huidcellen, wat resoneert met een slechte stofwisseling of doorbloeding.

Dode huidcellen stapelen zich op en men krijgt een vale en grauwere huid. Hierdoor heeft deze huid ook kruiden nodig die de doorbloeding gaan stimuleren, denk maar aan orange essentiële olie.


Dus kort samengevat is een Vata huid een huid dat dun is, weinig bindweefsel heeft, droog of droge plekken heeft, dus ook weinig talgproductie, fijne poriën, een slechte doorbloeding en kan een vale kleur hebben.


Hiervoor hebben we een specifieke VATA LIJN met voedende en hydraterende plantenoliën en kruiden die diep in de huid worden opgenomen en een snelle en krachtige werking hebben.


Wanneer we spreken van een VATA CONSTITUTIE dan spreken we meer over wat typerend is voor het karakter, hoe je omgaat met stress en hoe je bent als persoon.


Vata staat voor beweging dus als je dit van bij de geboorte veel hebt meegekregen dan ben je iemand dat vaak alles met handen en voeten uitlegt, dat heel creatief is, een grote verbeelding heeft, graag en veel praat, dat vaak ook van de hak op de tak springt en woorden niet goed kunt ordenen omdat je al met andere dingen in je hoofd zit, het zenuwstelsel kan vaker uit balans zijn waardoor je soms een zenuwachtige tik hebt met je been of je hand, je kan te vaak in je hoofd zitten, te veel nadenken of piekeren, moeilijk in slaap vallen of juist heel vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen van de talloze gedachten die naar binnen komen.


Ook om de Vata in je constitutie te verlagen hebben we verschillende essentiele olien, behandelprotocols, voedings- en levenstijladvies.


Wil je graag meer weten over je huid en je constitutie? Neem dan contact met me op.

Liefs,

Sophie